Ми тут
Сервісний відділ:
Відділ продажу: (067) 447-0549 (050) 433-7718
Каталог товарів

Як вибрати змішувач для кухні?

29.03.2019р.
Як вибрати змішувач для кухні? фото

Як вибрати змішувач для кухні, який не буде розбризкувати воду на підлогу, бруднитися слідами від пальців, дозволить легко вмикати/вимикати воду і прослужить багато років? Дотримуйтесь нашої 6-крокової інструкції, щоб дізнатися відповіді на ці та інші питання.

Крок 1. Вибираємо матеріал

Більшість змішувачів для кухні зроблені з латуні, але мають різне покриття.

З латуні. Латунні змішувачі - найпоширеніші і затребувані, тому що довговічні, мало схильні до впливу водного середовища і відносно недорогі. Декоративна обробка латунної конструкції може бути різною - від хромування до покривання емаллю. Переважна більшість кранів мають обробку під полірований хром, сатиновий нікель (нержавійку) або бронзу. Всі ці обробки міцні і зберігають свій первісний вигляд протягом багатьох років. Але все ж, деякі з них більш довговічні, ніж інші.

- Хром є самим довговічним покриттям. Правда, сліди від пальців, кулінарні плями та ін. Забруднення на ньому дуже помітні.

- Нікель має різні варіації фінішу. Як правило, маркується написами «матовий», «сатин» або «нержавіюча сталь».Нікель на відміну від хрому має тьмяний, а не глянцевий блиск. Він довговічний, універсальний і легкий у догляді.

«Бронзові змішувачі» набувають свій коричневий відтінок не в результаті металізування або хромування, а в результаті напилення, наприклад, епоксидної смоли або емалі. Це покриття є надійним, але воно менш стійке до відколів або подряпин.

З силуміну (сплаву з алюмінію і кремнію), самий недовговічний. Термін його служби складає всього півроку-рік, потім він почне протікати і ламатися. Особливо руйнівний вплив на силумін надає гаряча вода. Втім, завдяки низькій ціні, сілумінові змішувачі - відмінний варіант для дачі або тимчасового житла. 

!!!Майте на увазі, що в магазині ви можете знайти, наприклад, латунний змішувач з деталями з силуміну, тому перевірте на вагу обрану модель - легкість повинна вас насторожити.

Зі сталі. Змішувачі з нержавіючої сталі зустрічаються рідше, так як коштують дорожче латунних моделей. В іншому вони хороші і надійні: не іржавіють, стійкі до впливу водного середовища, легкі в догляді і екологічні.

З граніту, каменю, кераміки. Як правило, гранітними, керамічними та кам'яними змішувачами називають латунні / сталеві крани з декоративним (синтетичним або натуральним) покриттям. Вони хороші тим, що відмінно комбінуються з керамічними / кам'яними мийками і стільницями, а також за легкістю догляду, адже краплі води і плями від пальців на матової поверхні малопомітні. Є у цієї групи і недоліки: висока ціна і крихкість покриття. Для найвимогливіших покупців деякі виробники пропонують змішувачі, які повністю зроблені з каменю / кераміки. Правда вони дорого коштують і вимагають дбайливого використання.

Є ще один тип змішувача - пластиковий. Такий кран є дуже дешевим, має легку вагу і не боїться ні іржі, ні хімічних речовин, що містяться у воді. Єдиний мінус - неміцність і непривабливий зовнішній вигляд. Купувати такий змішувач варто лише для дачі або орендованої квартири.

Крок 2. Вибираємо тип управління

Існують наступні види змішувачів для кухні:

Двохвентильні - це традиційні змішувачі з двома обертовими вентилями з боків зливу. Сьогодні вони менш популярні, ніж одноважельні крани через менш зручне управління. Справа в тому, що, щоб пустити воду і відрегулювати її температуру, доводиться задіяти дві руки. А ще двохвентильні змішувачі коштують трохи дорожче. Зате вони економніше витрачають воду (за рахунок більш точного налаштування подачі води), легко ремонтуються самостійно і краще вписуються в класичні інтер'єри. 

Одноважільні - їх перевага полягає в більш зручному одно захватному управлінні. Це означає, що, щоб відрегулювати інтенсивність потоку і температуру води, потрібно задіяти всього одну руку, палець або ... лікоть. Під час готування це часто виявляється корисним. Важіль змішувачів з одним важелем може бути розташований зверху (при низькому зливі) або збоку (при високому зливі).

Який же змішувач краще вибрати для кухні - двухвентильний чи одноважільний? На наш погляд, двухвентильний стане ідеальним вибором для інтер'єрів, оформлених в класичному стилі (в тому числі «сільських» на кшталт Провансу або кантрі). У всіх інших випадках варто віддати перевагу одноважільний конструкції. 

З термостатом - на ринку так само присутні і електронні змішувачі з термостатом. Керуються вони через спеціальний датчик, встановлений в корпус самого змішувача або в корпус раковини. Якщо піднести до нього руку, поллється вода тієї температури, яку ви встановите заздалегідь. Перевага електронного змішувача очевидні - завдяки термостату він економніше витрачає воду. Мінуси: висока вартість і необхідність підносити руку до термостата по кілька разів, щоб набрати воду у велику каструлю.

Крок 3. Розбираємося в запірних клапанах

Головна відмінність одно- і двох важільних змішувачів полягає в тому, що вони мають різні запірні клапани (внутрішня деталь, що відповідає за закриття-відкриття потоку води):

- Одноважільні моделі оснащені так званим картриджем. Він буває керамічним, кульовим або пластиковим. Керамічний клапан найдовговічніший (термін служби - до 10 років) і надійний. Однак він боїться твердих частинок, що містяться у воді - через них кераміка поступово стирається і починає тікти. Щоб цього не відбувалося, систему слід доповнювати фільтрами, а це додаткові витрати і зусилля. Кульовий картридж менш вимогливий і теж непоганий, але з часом починає «заїдати», особливо, якщо змішувачем рідко користуються. Пластиковий клапан служить недовго, але і коштує зовсім недорого.

- Двохвентильні моделі мають кран-букси і гумову прокладку. Саме від гумової прокладки найчастіше залежить справність роботи крана. Вона буває керамічна або гумова. 

Керамічний ущільнювач більш зносостійкий і «замикає» воду практично відразу (досить повернути вентиль на 90 градусів). Як, стоячи в магазині, визначити, яка прокладка встановлена в той або інший пристрій? Просто покрутіть вентиль в 1-2 оборота - якщо він крутиться легко, значить ущільнювач гумовий, якщо з затрудненням, то керамічний.

Крок 4. Визначаємо оптимальну висоту і тип зливу води

Від зливу залежить багато чого, наприклад, чи зможете ви набирати воду у великі каструлі, і чи не буде вона розбризкуватися по всій підлозі і стільниці. Він може бути високим і низьким. Якої саме висоти злив змішувача оптимальний, залежить від глибини чаші раковини. Високий злив підходить для чаш, глибина яких становить 200-205 мм. Якщо глибина вашої чаші 171-195 мм, до такої мийки підійде змішувач як з високо, так і з низько розташованою головкою зливу. Ще один важливий момент - носик змішувача повинен знаходитися приблизно над центром чаші. Якщо розмістити його ближче до внутрішньої стіни, є ризик, що вода буде накопичуватися за мийкою. Якщо ж носик буде занадто близько розташований до краю стільниці, вода розбризкуватиметься на підлогу.

- До речі, про змішувачі для двосекційної мийки - він обов'язково повинен мати поворотний вилив, що дозволяє відводити і направляти струмінь води то в одну, то в іншу чашу. Та й для звичайної кухонної мийки широкий кут повороту виливу буде тільки плюсом.

Крок 5. Оцінюємо додаткові функції

Отже, з основними характеристиками ми розібралися, тепер давайте подумаємо про «бонуси». Ось які додаткові опції може мати сучасний змішувач для кухні:

- Подача питної води (без додаткового маленького крана). Сьогодні багато кухонних моделей оснащені вбудованою системою фільтрації, яка дозволяє подавати чисту питну воду, навіть без установки спеціального обладнання і додаткового міні-крана. Як правило, до таких змішувачів підходять будь-які системи фільтрації.

- Висувний злив. Змішувач, має висувний гнучкий злив, який закінчується душовою лійкою - це дійсно корисний варіант на будь-якій кухні. Адже він дозволяє наповнювати каструлі та інші ємності, що стоять не в мийці, а де-небудь в робочій зоні, що дуже зручно. Гнучкий виносний шланг полегшує і догляд за самою мийкою. Довжина шланга, як правило, становить 70-80 см.

До речі, напівпрофесійні змішувачі з пружиною дуже схожі на прилади з висувним зливом, але різниця полягає в тому, що злив з пружиною повністю гнучкий і легше переключається на «душову лійку». До того ж, напівпроф» мають спеціальний поворотний тримач для лійки.

Крок 6. Зовнішній вигляд 

1) Щоб дует «змішувач + раковина» був сумісний не тільки за кольором, але і за матеріалом, і виглядав красиво, найкраще вибирати ці складові мийки з однієї серії.

2)У змішувачів теж є стилі. Ось кілька порад, як вписати сантехніку в інтер'єр: 

-Для сучасної кухні, скажімо, в стилі хай тек, підійде лаконічний, геометричної форми змішувач прилад з хромуванням або змішувач з термостатом.

-Для класичних кухонь (в стилі прованс, класика, шеббі шик, кантрі) підійде бронзовий, мідний або золотий двухвентильний змішувач.

-Для скандинавського інтер'єру - в обробці під камінь або в кольорі нержавіючої сталі.

3) Як вибрати колір змішувача? Крім кольору мийки значення має і колір ручок на фасаді кухні, колір фасадів побутової техніки або просто будь-які найближчі акценти, наявні в інтер'єрі. На них і варто оріентіроваться.

4)Для круглої раковини варто підібрати змішувач з округлим зливом. Для квадратної мийки підійде модель з Г-подібним зливом.

5)Самий універсальний колір змішувача - з покриттям під матову нержавіючу сталь.

І ще трохи порад.

На ціну кухонних змішувачів дуже сильно впливають не тільки матеріали і функціональні характеристики, але і дизайн. Часто однакові конструкції відзрізняються лише зовнішнім виглядом але можуть мати велику  різницю в ціні.. Вибирайте вироби брендів які добре зарекомендували себе. Пам'ятайте - скупий платить двічі. Однак тільки лише висока ціна ще не гарантія якості виробу і ознака його довгих експлуатаційних якостей. Завжди перевіряйте змішувач на вагу - чим він важче, тим надійніший. Звертайте увагу на наявність інструкцій, гарантій, рекомендацій по догляду і експлуатації.