Як вибрати змішувач для кухні?
Як вибрати змішувач для кухні, який не буде розбризкувати воду на підлогу, бруднитися слідами від пальців, дозволить легко вмикати/вимикати воду і прослужить багато років? Дотримуйтесь нашої 6-крокової інструкції, щоб дізнатися відповіді на ці та інші питання.
Крок 1. Вибираємо матеріал
Більшість змішувачів для кухні зроблені з латуні, але мають різне покриття.
З латуні. Латунні змішувачі - найпоширеніші і затребувані, тому що довговічні, мало схильні до впливу водного середовища і відносно недорогі. Декоративна обробка латунної конструкції може бути різною - від хромування до покривання емаллю. Переважна більшість кранів мають обробку під полірований хром, сатиновий нікель (нержавійку) або бронзу. Всі ці обробки міцні і зберігають свій первісний вигляд протягом багатьох років. Але все ж, деякі з них більш довговічні, ніж інші.
- Хром є самим довговічним покриттям. Правда, сліди від пальців, кулінарні плями та ін. Забруднення на ньому дуже помітні.
- Нікель має різні варіації фінішу. Як правило, маркується написами «матовий», «сатин» або «нержавіюча сталь».Нікель на відміну від хрому має тьмяний, а не глянцевий блиск. Він довговічний, універсальний і легкий у догляді.
«Бронзові змішувачі» набувають свій коричневий відтінок не в результаті металізування або хромування, а в результаті напилення, наприклад, епоксидної смоли або емалі. Це покриття є надійним, але воно менш стійке до відколів або подряпин.
З силуміну (сплаву з алюмінію і кремнію), самий недовговічний. Термін його служби складає всього півроку-рік, потім він почне протікати і ламатися. Особливо руйнівний вплив на силумін надає гаряча вода. Втім, завдяки низькій ціні, сілумінові змішувачі - відмінний варіант для дачі або тимчасового житла.
!!!Майте на увазі, що в магазині ви можете знайти, наприклад, латунний змішувач з деталями з силуміну, тому перевірте на вагу обрану модель - легкість повинна вас насторожити.
Зі сталі. Змішувачі з нержавіючої сталі зустрічаються рідше, так як коштують дорожче латунних моделей. В іншому вони хороші і надійні: не іржавіють, стійкі до впливу водного середовища, легкі в догляді і екологічні.
З граніту, каменю, кераміки. Як правило, гранітними, керамічними та кам'яними змішувачами називають латунні / сталеві крани з декоративним (синтетичним або натуральним) покриттям. Вони хороші тим, що відмінно комбінуються з керамічними / кам'яними мийками і стільницями, а також за легкістю догляду, адже краплі води і плями від пальців на матової поверхні малопомітні. Є у цієї групи і недоліки: висока ціна і крихкість покриття. Для найвимогливіших покупців деякі виробники пропонують змішувачі, які повністю зроблені з каменю / кераміки. Правда вони дорого коштують і вимагають дбайливого використання.
Є ще один тип змішувача - пластиковий. Такий кран є дуже дешевим, має легку вагу і не боїться ні іржі, ні хімічних речовин, що містяться у воді. Єдиний мінус - неміцність і непривабливий зовнішній вигляд. Купувати такий змішувач варто лише для дачі або орендованої квартири.
Крок 2. Вибираємо тип управління
Існують наступні види змішувачів для кухні:
Двохвентильні - це традиційні змішувачі з двома обертовими вентилями з боків зливу. Сьогодні вони менш популярні, ніж одноважельні крани через менш зручне управління. Справа в тому, що, щоб пустити воду і відрегулювати її температуру, доводиться задіяти дві руки. А ще двохвентильні змішувачі коштують трохи дорожче. Зате вони економніше витрачають воду (за рахунок більш точного налаштування подачі води), легко ремонтуються самостійно і краще вписуються в класичні інтер'єри.
Одноважільні - їх перевага полягає в більш зручному одно захватному управлінні. Це означає, що, щоб відрегулювати інтенсивність потоку і температуру води, потрібно задіяти всього одну руку, палець або ... лікоть. Під час готування це часто виявляється корисним. Важіль змішувачів з одним важелем може бути розташований зверху (при низькому зливі) або збоку (при високому зливі).
Який же змішувач краще вибрати для кухні - двухвентильний чи одноважільний? На наш погляд, двухвентильний стане ідеальним вибором для інтер'єрів, оформлених в класичному стилі (в тому числі «сільських» на кшталт Провансу або кантрі). У всіх інших випадках варто віддати перевагу одноважільний конструкції.
З термостатом - на ринку так само присутні і електронні змішувачі з термостатом. Керуються вони через спеціальний датчик, встановлений в корпус самого змішувача або в корпус раковини. Якщо піднести до нього руку, поллється вода тієї температури, яку ви встановите заздалегідь. Перевага електронного змішувача очевидні - завдяки термостату він економніше витрачає воду. Мінуси: висока вартість і необхідність підносити руку до термостата по кілька разів, щоб набрати воду у велику каструлю.
Крок 3. Розбираємося в запірних клапанах
Головна відмінність одно- і двох важільних змішувачів полягає в тому, що вони мають різні запірні клапани (внутрішня деталь, що відповідає за закриття-відкриття потоку води):
- Одноважільні моделі оснащені так званим картриджем. Він буває керамічним, кульовим або пластиковим. Керамічний клапан найдовговічніший (термін служби - до 10 років) і надійний. Однак він боїться твердих частинок, що містяться у воді - через них кераміка поступово стирається і починає тікти. Щоб цього не відбувалося, систему слід доповнювати фільтрами, а це додаткові витрати і зусилля. Кульовий картридж менш вимогливий і теж непоганий, але з часом починає «заїдати», особливо, якщо змішувачем рідко користуються. Пластиковий клапан служить недовго, але і коштує зовсім недорого.
- Двохвентильні моделі мають кран-букси і гумову прокладку. Саме від гумової прокладки найчастіше залежить справність роботи крана. Вона буває керамічна або гумова.
Керамічний ущільнювач більш зносостійкий і «замикає» воду практично відразу (досить повернути вентиль на 90 градусів). Як, стоячи в магазині, визначити, яка прокладка встановлена в той або інший пристрій? Просто покрутіть вентиль в 1-2 оборота - якщо він крутиться легко, значить ущільнювач гумовий, якщо з затрудненням, то керамічний.
Крок 4. Визначаємо оптимальну висоту і тип зливу води
Від зливу залежить багато чого, наприклад, чи зможете ви набирати воду у великі каструлі, і чи не буде вона розбризкуватися по всій підлозі і стільниці. Він може бути високим і низьким. Якої саме висоти злив змішувача оптимальний, залежить від глибини чаші раковини. Високий злив підходить для чаш, глибина яких становить 200-205 мм. Якщо глибина вашої чаші 171-195 мм, до такої мийки підійде змішувач як з високо, так і з низько розташованою головкою зливу. Ще один важливий момент - носик змішувача повинен знаходитися приблизно над центром чаші. Якщо розмістити його ближче до внутрішньої стіни, є ризик, що вода буде накопичуватися за мийкою. Якщо ж носик буде занадто близько розташований до краю стільниці, вода розбризкуватиметься на підлогу.
- До речі, про змішувачі для двосекційної мийки - він обов'язково повинен мати поворотний вилив, що дозволяє відводити і направляти струмінь води то в одну, то в іншу чашу. Та й для звичайної кухонної мийки широкий кут повороту виливу буде тільки плюсом.
Крок 5. Оцінюємо додаткові функції
Отже, з основними характеристиками ми розібралися, тепер давайте подумаємо про «бонуси». Ось які додаткові опції може мати сучасний змішувач для кухні:
- Подача питної води (без додаткового маленького крана). Сьогодні багато кухонних моделей оснащені вбудованою системою фільтрації, яка дозволяє подавати чисту питну воду, навіть без установки спеціального обладнання і додаткового міні-крана. Як правило, до таких змішувачів підходять будь-які системи фільтрації.
- Висувний злив. Змішувач, має висувний гнучкий злив, який закінчується душовою лійкою - це дійсно корисний варіант на будь-якій кухні. Адже він дозволяє наповнювати каструлі та інші ємності, що стоять не в мийці, а де-небудь в робочій зоні, що дуже зручно. Гнучкий виносний шланг полегшує і догляд за самою мийкою. Довжина шланга, як правило, становить 70-80 см.
До речі, напівпрофесійні змішувачі з пружиною дуже схожі на прилади з висувним зливом, але різниця полягає в тому, що злив з пружиною повністю гнучкий і легше переключається на «душову лійку». До того ж, напівпроф» мають спеціальний поворотний тримач для лійки.
Крок 6. Зовнішній вигляд
1) Щоб дует «змішувач + раковина» був сумісний не тільки за кольором, але і за матеріалом, і виглядав красиво, найкраще вибирати ці складові мийки з однієї серії.
2)У змішувачів теж є стилі. Ось кілька порад, як вписати сантехніку в інтер'єр:
-Для сучасної кухні, скажімо, в стилі хай тек, підійде лаконічний, геометричної форми змішувач прилад з хромуванням або змішувач з термостатом.
-Для класичних кухонь (в стилі прованс, класика, шеббі шик, кантрі) підійде бронзовий, мідний або золотий двухвентильний змішувач.
-Для скандинавського інтер'єру - в обробці під камінь або в кольорі нержавіючої сталі.
3) Як вибрати колір змішувача? Крім кольору мийки значення має і колір ручок на фасаді кухні, колір фасадів побутової техніки або просто будь-які найближчі акценти, наявні в інтер'єрі. На них і варто оріентіроваться.
4)Для круглої раковини варто підібрати змішувач з округлим зливом. Для квадратної мийки підійде модель з Г-подібним зливом.
5)Самий універсальний колір змішувача - з покриттям під матову нержавіючу сталь.
І ще трохи порад.
На ціну кухонних змішувачів дуже сильно впливають не тільки матеріали і функціональні характеристики, але і дизайн. Часто однакові конструкції відзрізняються лише зовнішнім виглядом але можуть мати велику різницю в ціні.. Вибирайте вироби брендів які добре зарекомендували себе. Пам'ятайте - скупий платить двічі. Однак тільки лише висока ціна ще не гарантія якості виробу і ознака його довгих експлуатаційних якостей. Завжди перевіряйте змішувач на вагу - чим він важче, тим надійніший. Звертайте увагу на наявність інструкцій, гарантій, рекомендацій по догляду і експлуатації.